lördag 28 januari 2017

Namn då!

Ja, C är ju inte den svåraste bokstaven för mig som kör temat vetenskapligt namn på nordiska växter så det var ju riktigt roligt det här, betydligt lättare än den förra kullen på B.

Tikarna får ganska korta namn medan hanarna får långa krångliga ;-) Som bonus får ni dessutom helt färska bilder, fast det ser lite läskigt ut just när de börjar öppna ögonen tycker jag ;-)

Såhär blir det:
Pufflingens Cassiope



Cassiope, på svenska något så tråkigt som Kantljung. Men en fantastiskt fin ljung som växer i de nordliga fjälltrakterna, jag blir genast sugen på att plantera den i trädgården jag, så fin är den. Cassiope är efter drottning Kassiope i Etiopien. Tetragona är artnamnet och tetra=fyra, syftar på den fyrkantiga stjälken. Blommorna kan liknas vid liljekonvaljblommor.
Cassiopeden virtuella floran.




Pufflingens Calluna
 Ja våran vanliga ljung, den ligger mig så varmt om hjärtat, vi bor här vid foten av Kynnefjäll och här i Bohuslän är det ju en vanlig växt. Biodlare som jag är så är det en av våra viktigaste biodlarväxter och jag älskar att vara uppe på bergen med hundarna och vandra i ljungen.
Calluna betyder annars "försköna", men det tror jag inte man behöver göra med den här lilla tjejen, så himla fin är hon.


Pufflingens Centaurea nigra
Svartklint. Det vetenskapliga namnet översatt blir "svart kentaur".  Svart är han ju sannerligen, och kentaurer är ju väldigt coola.
Det här är en växt som inte växer i lappland men jag tycker namnet var så fint ändå så så får det bli.
Centaurea nigraDen virtuella floran




Pufflingens Coptidium lapponicum
Lappranunkel. En ganska ovanlig diskret ranunkel som växer i norr. Ordagarnt översatt så blir det strimla och lappland, och jag har länge tyckt att någon valp som heter strimlaren från Lappland måste jag ha, så får vi hoppas att han inte strimlar lika många trosor och mobilladdare som min egen valp gör, men än så länge verkar han väldigt lugn den här killen.
Coptidium lapponicumden virtuella floran:



Pufflingens Carex glacialis
Heter på svenska Isstarr. Växer bara längst i norr på vindpinade marker. Det finns mycket fina starrarter men denna gillade jag namnet på och dessutom har jag en förkärlek för gräs och halvgräs. Alldeles för underskattade växter.
"Växer vid is" betyder namnet.
Mer om Carex glacialisden virtuella floran

Nu får även jag plugga namnet för det är inte så att de vilda växterna i lappland är min största styrka.

Nya bilder kommer på tisdag!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar