Idag har jag skickat in registreringspapprena på kullen till skk, de brukar vara snabba så imorgon borde de finnas registrerade. Detta blev namnen på godingarna:
Pufflingens Dryas
Dryas octopetala får crémekillen namn efter, Fjällsippan växer just i fjällen och de har samma färg. Vintergrön med lurviga fröställningar, en av de första växterna som vandrade in efter istiden. Ja ni hör ju att detta är en liten isbjörn :-) Mer om Fjällsippan här.
"Jag har kallat denna växt Dryas efter dryaderna, de i ekar boende gudomligheterna, emedan bladen förete en viss likhet med eklöf."
Pufflingens Dianthus superbus
Här fick växtens artnamnet superbus vara kvar, inte för att jag har märkt att han är superbusig men så sött ändå. Fjädernejlika på svenska, och superbus betyder egentligen utsökt och han blir nog både busig och utsökt den här lilla killen. Dianthus betyder 'Zeus, gudens blomma'.
Mer om växten Dianthus superbus här.
"I Torneå lappmark togs en gång denna växt, som i Sverige är sällsynt, men i Finland ytterst vanlig. Då jag där efter så skiftande händelser, så många farligheter styrde kosan hän mot den lugna hamnen, hade jag tillfälle att under hela vägen skåda densamma."
Ur Flora Lapponica av Carl von Linné
Dianthus Superbus skall heta Hugo har ägarna redan bestämt. Hur gulligt är inte det då!? Älskart!
Pufflingens Digitalis lutea
Här gjorde jag ett litet avsteg från de helt lappländska växterna, tyckte att denna växten passade så bra på lilla créme-tjejen. Liten fingerborgsblomma, en fantastiskt söt månskensgul växt. till och med det engelska namnet på denna växt är ju sött, Small Yellow foxglove.
Lutea betyder gul.
Om Digitalis lutea här.
Pufflingens Dactylorhiza
Jag tänkte döpa mini-Muffy till Dactylorhiza lapponica först, men det blev lite jobbigt även i stamtavlan. Lappnycklar pratar vi om här, en orkidé som växer i fjällen.
Mer om Lappnycklar här.
Pufflingens Deschampsia
Fjälltåtel, Deschempsia alpina blev också onödigt långt så släktnamnet får räcka. Många tycker att gräs är oanseliga och trista, jag älskar dem!
"Fjälltådran, växer frodig och hög på de magraste af isen nyss härjade ställen; där prunkar den med sin täta vippa, der tuvar den sina gulgröna och korta blad. Den har ett så eget, hafrelikt utseende, att väl ingen, som ser den på sitt växtställe, gerna misstänker dess stora släktskap med Tuvtåteln"
C. F Nyman
Läs mer om fjälltåtel här.
Lite mer bilder från idag:
En ting er ihvertfall helt sikkert: det kommer aldri i verden til å finnes flere lapphunder med samme stamtavlenavn som dine! :D
SvaraRaderaHoppas inte ;-) Stackars hundar. Eller ägare... 😂
Radera