torsdag 25 juli 2019

Fyra veckor. Och namn!

Nu är valparna registrerade på skk, de är lika snabba under semesterveckorna på att regga som annars, skickade in igår kväll och idag var de registrerade. 
Namnen blir såhär:

Geranium.
Kärt barn har många namn. Abrahmsros, Gibbegräs, Midsommarblomster, Skogsnäva, Skogsnäbb, Storknäbb... Ja, och då är det bara namn på våran midsommarblomster, i släktet Geranium finns det massor mer av.
Geranium betyder iaf trana, det kommer ifrån växtens frukter som är lite lik en näbb. 

Linné skrev om Geranium sylvaticum "Ingen växt finnes, som är vare sig ymnigare i de tätaste skogarne eller ståtligare på fjällen..."




Geum:
Finns några stycken i släktet Geum också, men jag tänker på Humleblomster, Geum rivale, för det är en växt som alltid växt runtomkring var jag än bott. Fröna från Geum är också ganska efterhängsna i hundars pälsar ;-) 
Vad namnet betyder kan jag inte hitta, utan släktnamnet Geum kommer just från vad Humleblomster hette på latin, och rivale betyder bäck, just för att växten trivs på lite fuktigare jord. Det är humlor och bin som pollinerar växten, antagligen är det därifrån det svenska namnet kommer, men när jag var barn trodde jag det var för att blommorna liknade humlor... Värt att veta är även att roten doftar lite likt kryddnejlika. 




Gnistrande Gentiana:
""I våra högsta fjäll, isynnerhet i deras nordligaste delar, förekommer ymnigt denna växt, som genom sina blommors klart blåa färg försätter åskådaren i största beundran och hänryckning."
Ur Flora Lapponica av Carl von Linné 
Så skrev Linné om denna osannolikt blå blomma, det finns inte många växter som är så rent blåa. 
Gentiana betyder just mörkblå, och Gentiana nivalis växer i fjällen, nivalis betyder snö.




Galanthus: 
Snödroppe, det är väl ändå en växt som alla känner till! Ja och jag var ju bara tvungen att döpa en till Galanthus även om det är lite fusk och inte räknas som en vild växt även om den finns förvildad. Den första blomman på våren och så efterlängtat varje år.
Galanthus betyder "mjölkvit blomma" (gala=mjölk, anthos=blomma.)




Galeopsis:
Dån, en ganska vanlig växt om man är grönsaksodlare, de trivs där det finns människor kan man säga.    Den växer i hela landet på mark som är kulturpåverakad. 
Galeopsis betyder kattlik (galee=katt opsis=lik) och skulle syfta till att blommans utseende. 

"Röddånet är en särdeles sällskaplig växt..." kan man läsa att C. F Nyman skrev redan 1867 om om Gleopsis tetrahit. På bild Hampdån som var den som gjorde at jag tyckte namnet passade junior.





Nu är det så härligt, valparna är ute i skuggan och älskar att sova i gräset som är svalt och lite fuktigt trots värmen. Gentianas blivande ägare har varit här idag och hälsat på och nu är det försvarbart att bara hänga i skuggan i flera timmar :-) Men en lång dag har det varit, så vi återkommer imorgon!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar