tisdag 10 mars 2020

Namn på I-pufflingarna

Ligger förkyld hemma så då är det lika bra att ägna lite tid åt att bestämma vilken valp som skall heta vad och skriva om det. Jag vet att alla köpare kanske inte är lika imponerad över mina konstiga namn men det är ju en förmån man får som uppfödare att bestämma stamtavlenamn 😁
Jag kör förstås på med vetenskapliga namn på växter, I var nu inte den det fanns flest att välja på men inte den värsta heller, det var nog B än så länge men där blev det ju bara två valpar så.
Några dagsfärska bilder blev det också.

Får jag presentera:

Pufflingens Impatiens (hane 1):
Impatiens betyder som det låter just otålig. Jättebalsaminen, den rosa som många känner igen räknas inte som en inhemsk art medan den gula Impatiens noli-tangere räknas som inhemsk. Om man tar och klämmer på en frökapsel så är det nästan lite läskigt när frökapseln krullar ihop sig och fröna med kraft sprätter iväg. En väldigt bra biväxt då de ger mycket pollen sent på säsongen när inte så mycket annat blommar. 





Pufflingens Iberis (hane 2):
Vinteriberis är väl den sorten som flest känner till då den ofta är odlad som trädgårdsväxt, men blomsteriberis, Iberis amara är nog den vanligaste. Ettårig och doftande, fin till snitt. 
Det finns inte så mycket att skriva om denna växten, Iberis är ett grekiskt namn på Spanien, artnamnet amara betyder bitter.





Pufflingens Ilex (hane 3):
Järnek, som man förknippar med jul i många länder. Vintergrön med röda hårda frukter, veden användes för sniderier och de vita schackpjäserna gjordes ofta av järnek. 
Det finns många sägen om Ilex, en magisk växt, jag undrar om inte Harry Potters trollstav var gjord av Järnek med fågel fenixfjäder i...
Namnet Ilex kommer från att det liknar eklöv i formen.




 Pufflingens Iris (tik 1):
Ja denna känner nog de flesta till, vild i Sverige finns svärdsliljan, Iris pseudacorus. Man ser den vid stränder och sjöar, och i diken, jag är själv väldigt förtjust i den, och alla andra Irisar för den delen. 
Iris betyder regnbåge, antagligen för att den kommer i regnbågens alla färger. Den klassiska franska liljan är egentligen en iris.
Iris i den virtuella floran





Pufflingens Isatis (tik 2):
Vejde var innan indigons tid en viktig växt för att färga blått. Namnet Isatis kommer dock från grekiskans att släta ut. Det finns många gula Brassicaväxter men Vejde skall inte kunna förväxlas med andra då den är större och har stora hängande frukter.
Isatis i den virtuella floran



2 kommentarer:

  1. Oi, her var det jo flere planter jeg faktisk kjenner til! Moro!
    Si meg, lukter ikke den rosa Impatiens noe helt forferdelig? Jeg mener vi har hatt den på hytta...
    Ilex kommer til å få mange kyss rundt juletider <3
    Og Iris da, nydelig blomst! Jeg hadde (har) en lilla en i hagen, men jeg er usikker på om den fortsatt lever.

    SvaraRadera
  2. For en fantastisk bukett! Men altså, jeg kan virkelig ikke slutte å se på munnen til Impatiens, FOR et aristokratisk utseende:-D Ser ut som han setter skikkelig trutmunn:-*

    SvaraRadera