tisdag 23 februari 2021

Kom ihåg lista

Ofta är saker så självklara och man kollar upp allt innan man får hem valpen, sedan så är man så uppe i sin valpbubbla när man fått hem den så man glömmer, så här kommer en liten checklista för er att komma ihåg. 
-0,75 dl mat 3 ggr om dagen. Öka efter hand valpen växer till 3 dl (mina vuxna får också 3 dl om dagen). Vid foderbyte blanda fodren första veckan. Alltid tillgång till vatten! Var INTE orolig om inte valpen äter sin dagsportion, den kommer inte svälta sig och hellre en smal än en tjock hund.
-Registrera hunden på jordbruksverket (jordbruksverket.se med bank-ID). (Ifall hunden springer bort och polisen läser av chippet är det jordbruksverket de kollar först).
-Registrera ägare på hund-ID (bit av stamtavlan, förfrankerad, skickas på snigelpost till skk).
-Försäkra valpen. 
-Vaccination och avmaskning vid 13 veckor. Veterinären vet vilken vaccination, ta med stamtavlan och passet till vet. Avmaskningsmedel är Milbemax till valp bra. Sedan vaccineras de vid 1 år igen.

Kan väl även nämnas:
-Träna på att kolla tänder, borsta pälsen, kolla öron, pilla med klorna, känna igenom hunden. Och gärna att främmande gör det också.
-Träna på att inte skälla och inte bitas. Inkallning tycker jag är en de viktigaste sakerna också, fast mina är sådär på det ;-) 
-Valpkurs och ändå mer kurser, valpen och ni kommer tycka det är superskoj!
-Älska valpen och ha kul ihop! 

Sedan är ju inte jag mer än ett meddelande eller telefonsamtal bort :-) 

Idag har jag varit iväg till civilisationen, först för att ta ett blodprov på Ronja, Pufflingens Euphorbia (inte sjuk, bara ett dna-test man gör innan avel). En himla trevlig och mysig hund Ronja, Alma som var med vill adoptera henne bara för att hon var lik Muffy 😅

Och valparna har varit ute och klättrat på berget, busat i trädgården och lerat ner huset. Var ganska skönt med snö för nu är det stora högar med lera när de har torkat och smutsen faller av och en fin lerstig genom vardagsrummet där jag släpper in och ut dem. Så ni kan ju träna på att torka tassar med.



Mamma Molly håller kik på sina ungar.






Ronja, P. Euphorbia.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar