tisdag 10 december 2019

H-pufflings-namn

Ja de är reggade för ett bra tag sedan, men en av fördelarna när en hel kull har samma färg är att man kan regga alla namn, men vänta med att bestämma vem som skall heta vad. Men nu så, såhär får det bli!


Halimione

Saltmålla heter denna växt på svenska. Det vetenskapliga namnet är mycket sötare och feminint passande. En målla som växer på strandängar och har silveraktiga blad som många tåliga växter. Ingen växt jag kan minnas att jag har sett, men jag kommer säkert lägga märke till den hädanefter. Halimus betyder saltrik.






Hepatica

Våran kära blåsippa känner väl alla till. Hos oss har vi en tradition att vi skall ut i skogen och ha årets första picknick på våren när blåsipporna blommar nedanför bergsväggarna bland hasslar.
Nu älskar jag ju blåsippor, men betydelsen av namnet är inte så fin, Hepatica betyder nämligen leverfärgad. Jag borde kanske ha behållt artnamnet nobilis som betyder ädel men jag försökte göra det kort så Hepatica fick det bli.


















Huperzia

En lummer! Det vet jag inte om jag har haft med innan. Lummrar är ju så fina där de växer gröna och fräscha året om i skogen. Huperzia har ingen 
speciell betydelse utan är efternamnet på en botaniker.






Hesperis tristis

Inte trist på något vis, men ett växtnamn som går att uttala iaf. En växt med ovanlig färg på blomman, Hesperis betyder kväll. Denna växten är ganska ovanlig och växer bara på Öland. På svenska heter växten sorgört men jag tror att denna killen bara kommer att ge glädje!





Hippophae

Lite fräckt av skk att ta bort prickarna över e.et, att hitta alla andra krumelurer på tangentbordet som vissa hundnamn har är mycket svårare. 
Hippophaë rhamnoides är det vetenskapliga namnet för Havtorn, och ordagrant översatt så betyder hippos=häst och phaos=ljus. Havtorn är som det svenska namnet antyder tornigt med silvriga blad och supernyttiga orangea bär och växer vilt på ostkusten där det tål salt, sand och vind.







En sak jag kanske inte har sagt är att jag åker ju till Finland med Briza den 18.e, så de som vill hälsa på får gärna komma innan dess, eller efter den 27.e när allt julstök är över :-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar