tisdag 19 januari 2021

Namn på J

Skickade in registrering på valparna till skk igår eftermiddag och nu finns de i avelsdata. 


Juniperus.
Juniperus var ganska givet av de tre namnen som jag kunde hitta på växter som finns i Sverige. Juniperus är En, Juniperus communis heter våran vanliga vilda en här i Sverige. 

Försöker jag hitta grundbetydelsen på Juniperus så blir det något av en gissning: "Juniperus är fornlatin av oklar betydelse, möjligen juvenis som betyder yngling och pariee som betyder föda och alstra.

Enen är en användbar växt där den starka och sega veden används, bären används i matlagning och tidigare i ölbryggning. Runt våran stuga växer ganska mycket en eftersom huset ligger mellan två berg, både på bergen och på betesmarken nedanför trivs enarna förträffligt.




Ljuvliga Jasione

Ljuvliga fick jag lägga till för att det skulle bli lite mer feminint. Fanns inte ens många adjektiv på J.
Jasione heter Blåmunkar på svenska, en söt blå blomma som trivs i soliga, torra och grusiga marker. Linné kallade den "monke". 

Namnet Jasione kommer från grekiskans iasos som betyder medicin. Det var däremot inte lätt att hitta till vad den använts, men tillslut hittade jag att hudåkommor och hosta är några användningsområden, och bladen använde man till att färga tyg grönt med.

På engelska kallas växten "Devils Bit Scabious" för att djävulen skall ha ha bitit av en bit av roten och gett roten dess avhuggna form. 









Inga kommentarer:

Skicka en kommentar