måndag 5 januari 2015

Namn skall de väl ha!

Och eftersom jag jobbar som trädgårdsanläggare har jag varit inne på växtnamn länge, det där med namn har aldrig varit lätt, men såhär fick det bli:

Pufflingens Arctostaphylos:
Arctostaphylos är det vetenskapliga namnet på mjölonsläktet, bär som växer i fjällmiljö på norra halvkotet. Arcto betyder björn eller nordlig, och är det inte en liten björnunge vi har i den här killen.
Den virtuella floran

  
Pufflingens Adonis: 
Vegetationsguden. Ja, en grekisk kärleksgud också om man vill det, men här pratar vi växter. Adonis vernalis är en ovanlig vacker gul blomma som växer på kalkhedar och blommar på våren-försommaren.

Pufflingens  Lilla Alchemilla: 
Alchemilla, denna trädgårdens stöttepelare som även finns som fjällvariant, Alchemilla alpina. Alchemilla betyder Alkemist, alpina att den växer i fjällen. Vi får se om den här tjejen gör guld!


Pufflingens Aconitum:
Aconitum lycoctonum ssp. septentrionale är våran nordiska stormhatt som växer vilt bara i fjällen. En ståtlig växt med mörka blommor, som dock är en av våra giftigaste växter, och det finns inget motgift heller ;-) Aconitum betyder just giftig (lykos i lycoctonum betyder varg).  Den virtuella floran  
   


Pufflingens Anthriscus: 
Anthriscus sylvestris är vårat vanliga hundkex, denna underbara växt som man aldrig skulle vilja vara utan på försommaren. Anthriscus är det grekiska ordet för en flockblommig växt.

 Pufflingens Aquilegia:
Kom rosor och akvileja... Ja denna är älskad av många. Förvildad i Sverige finns Aquilegia vulgaris som kom hit under medeltiden. Kommer i alla färger och former. Aquilegia betyder örn, och blomman kan med lite fantasi liknas vid en samling örnar som sitter i ring (eller duvor som den kallas i vissa länder).Den virtuella floran 

Den här valpen är den enda som har haft ett arbetsnamn vilket är Lakritstrollet. Kommer från hennes mormor som kallas så, dock tror jag inte denna tjejen blir särskilt lik mormor i färgerna.


3 kommentarer:

 1. Vackra Namn på vackra hundar! Bedårande söta 😘

  SvaraRadera
 2. Himla fricka fina Temanamn på söta Pufflingar :) Fortsatt Lycka Till med de små CaJo//

  SvaraRadera
 3. Jeg kommer aldri til å lære meg disse navnene utenat, men de passer veldig godt til deg, og det kommer aldri til å bli noen tvil om hvilken kennel hundene kommer fra hvis noen bare skriver hundens navn uten Pufflingens først :)
  Fremdeles har jeg et par favorittgutter gitt ;)

  SvaraRadera