måndag 11 februari 2019

Underbart vårligt väder

och nu når solen över berget åtminstone några timmar varje förmiddag, många små turer ut med F-puffarna och längre turer ut med E-puffarna, fast de går ju ut och in som de vill. Gjort en stor hage till F-puffarna i vardagsrummet också, de har växt ur valplådan t.om på natten, och lösa i köket kan de inte alltid vara.

Det jag tänker lägga upp nu är en film, den är ganska långsam och seg, och reklam i början som det brukar vara på youtube, men den är om de superviktiga veckorna fram tills valpen är 12 veckor, vilken otroligt viktig socialiseringsfas det är för dem.
Ni har fyra veckor på er att få valpen att vara med om så många positiva upplevelser som det bara går. Träffa djur, andra hundar, barn, vuxna, åka bil, tåg kanske, jag allt som man kan tycka är bra att hunden tycker är positivt som vuxen. Tänk på det ni som vill hämta senare, jag har ju ändå Brizlingarna 9 dagar längre än Muffys valpar, så inget problem för mig att de stannar lite extra, men ni får ändå kortare tid på er med denna socialiseringsperioden. Och jag kan absolut inte hina med det, det är därför valpar flyttar när de är 8 veckor. Så vad ni än gör, linda inte in valpen i bomull och lås in er i huset, utan valpen skall ha tryggheten i er och vara med om mycket roligheter :-)

klicka HÄR för filmenEn annan sak som många missar nuförtiden är att lära hunden att gå i koppel med halsband. Jag vet inte det har blivit något förmänskligande och därför selar har blivit så populära, eller om man bara vill köpa prylar till hunden och tycker det är gulligt. En sele hindrar hundens rörelser på ett helt annat sätt än ett halsband. Lär hunden att gå ordentligt med halsband, upptäcker man efter ett bra tag att man har en hund som absolut inte kan gå ordentligt, det finns de som bara drar hårdare när det drar åt, byt till sele då. Och om man skall ha sele, ha en Y-sele. Jag brukade använda sele när jag spårar och cyklar med hunden, men min spårdomare sade att halsband är bättre även då, mycket ur säkerhetssynpunkt just i det fallet.
Såhär ser hundens skelett ut. Att ha en sele med ett band som går tvärs över fronten, som julius k9 eller liknande, det blir ungefär som om någon skulle spänna et band runt oss över överarmarna. Begränsar våran rörelsefrihet ganska ordentligt. Man kan även se på filmen att hundar tar mycket kortare steg med sele än utan.
I morgon hoppas jag på lika fint väder, då fyller F-puffarna jämn vecka så vi får ut och fota. Här är de i deras korg jag bär dom i när de skall in och ut, tungt är det, och smala dörröppningar har vi här i huset ;-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar